sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Hevoset tarvitsevat liikuntaa

Tämä on semmoinen vuodatus, jonka sitten ehkä myöhemmin poistan. Tai poistan, kun joku pahoittaa mielensä tai minä pahoitan mieleni tai totean, että tämä teksti oli ehkä tarpeeton. En ikinä ota kantaa mihinkään nettikeskusteluihin enkä varsinkaan kommentoi facebook-palstojen juttuja, mutta eilen pisti silmään tuolla yhdellä fb-palstalla keskustelu, jossa haluttiin porukalta toiveita/ ehdotuksia hevoskurssista tai muusta sellaisesta, jota tänne meidän seudulle järkättäisiin. Varmaan 20 ensimmäistä kommentoijaa ehdottaa maastakäsin/ hoito/ koulutus/ pyöritys, mitä näitä nyt on, eikä kukaan sanallakaan ehdota mitään RATSASTUKSEEN liittyvää! No joo, onhan se huomattu, että maailma muuttuu, mutta on se toisaalta sääli.

Olen huomannut työssäni ratsastajana, että aika monet "ongelmat" kaikkoaa hevosista, kun ne saa tarpeeksi ja säännöllisesti liikuntaa ja lisäksi saavat olla paljon ulkona. Ei siihen tarvita "ongelmahevoskoulutusta". Älkööt kukaan nyt kuitenkaan mieltänne pahoittako. Onhan vielä aktiiviratsastajia tälläkin seudulla olemassa ja kisaajiakin, joten en voi yleistää, että kaikki harrastajat olisivat laskeutuneet selästä maahan. Myös on jokaisen oma asia mitä hevosellaan harrastaa ja suurin osa porukasta varmaan ratsastaa/ajaa noiden muiden juttujen lisäksi(kin?). En kiellä, etteikö maastakäsittelyllä ja hevoseen yhteyden saamisella olisi positiivista vaikutusta ratsastukseen ja muuhunkin hevosen kanssa toimimiseen, mutta on muistettava, että hevonen on iso eläin ja se on luotu liikkumaan. Jos hevosella on liikaa energiaa ja se käyttäytyy sikamaisesti sen takia niin siihen ei valitettavasti auta kahden päivän maastakäsittelykurssi tai että joku kouluttaja käy sen hevosen kotitallilla toteamassa, että hevoseen tulee saada yhteys ja narun nokassa se onnistuu.

Uskallan sanoa näin, koska työssäni huomaan todella usein, että ratsastus jännittää hevosen omistajia ja varsinkin, kun harrastajien hevoset ovat usein meidän alueella aika matalalla tasolla ratsukoulutuksessaan ja siksi harrastajille vaikeita ratsuja. Lisäksi hevoset ovat poikkeuksetta täynnä virtaa, niin maastakäsittelykursseilu ja tämmöiseen kaikkeen muuhun kuin siihen ratsastukseen liittyvä kiinnostaa harrastajia entistä enemmän, että ei vaan tarvitse olla sen hevosen kyydissä, kun se liikkuu sitä energiaa pois. Oli se sitten satula tai kärry. Tästä tulee vain mieleen, että mihin suuntaan hevosharrastus on menossa. Käydäänkö siellä selässä tai kärryillä muutaman vuoden päästä lainkaan ja millä konsteilla ne hevoset purkaa liikkumishalunsa? Ehkä top 10 naurettavinta mitä olen koskaan kuullut on että kyllä ne tarhassa liikkuu. En ymmärrä. Meillä ne ainakin seisoo siinä heinäkasalla ja en kyllä laske liikunnaksi vapaapäivää tarhassa.

Jottei tämä postaus nyt olisi vaan pelkkää valivalia niin tähän loppuun ratsastuskuvia minusta ja hevosestani Cooltigerista. Kuvat otti Irmeli Kukka. Aurinkoista sunnuntain jatkoa kaikille!







2 kommenttia: