sunnuntai 24. helmikuuta 2019

Harjoitus ratsastajan vinouteen

Ratsastajan tulisi istua molemmilla istuinluilla ja pysyä keskellä hevosta tasapainossa sivusuunnassa yhtä aikaa, kun hän seuraa hevosen liikkeen mukana eteen ja taakse. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta ei ole helppo tehtävä ollenkaan ja vaatii keskittymistä ja treeniä.

"Tämä on niin paljon huonompi tähän suuntaan" "Tämä vaan kaatuu ympyrällä sisälle" "Tämä vaan painaa kädelle"
Näitä lauseita kuulee usein ratsastajilta valmennuksen jälkeen.
Mieti mitä hevonen sanoisi sinusta, jos osaisi puhua?
Sanoisiko se:
"Kallistut koko ajan toiseen suuntaan, en voi kulkea suoraan" tai että "Sisäkätesi on niin jäykkä, että suuhun sattuu"

Useasti ratsastuksen ongelmat johtuvat ratsastajan vinoudesta. Olen huomannut, että suurin osa ratsastajista on vinoja ja hevoset reagoivat vinouteen eri tavoilla. Ratsastajien vinous on asia, jota joutuu työstämään jatkuvasti. Ratsastaja saattaa suoristua, mutta kun aikaa kuluu ja hevonen vaihtuu, saattaa ratsastaja palata vanhaan asentoon. On helppoa syyttää hevosta vinoudesta vaikka ensin tulisi aina tarkistaa oman istunnan suoruus.

Ratsastajien vinous ilmenee monilla tavoilla esimerkiksi antamalla hevoselle ristiriitaisia apuja, jäykistämällä toista puolta, yleensä kättä, tai kallistumalla kaarevalla uralla sisälle. Tänään keskityn tähän viimeiseen, joka on ollut muutaman oppilaani kanssa ongelmana ja myös minulle tapa, johon harmikseni palaan ajoittain, ellen kiinnitä siihen huomiota. Postauksen kuvat on ottanut tuttuun tapaan Irmeli Kukka ja hevonen on holsteiner-ruuna Cooltiger.


Ratsastan oikeaa laukka ympyrällä ja olen kallistunut ympyrän sisälle eli oikealle.
Sisälle kallistuminen aiheuttaa hevosessa sen, että vauhti kiihtyy ja tuntuu, että hevonen "kaatuu" ympyrällä sisälle. Tämä johtuu siitä, että myös hevonen alkaa kallistua sinne mihin ratsastaja kallistuu. Jos ratsastaja kallistuu esimerkiksi oikealla kierroksella olevalla ympyrällä oikealle, se kertoo siitä, että hänellä on ratsastaessaan enemmän painoa vasemmalla puolella ja hän yrittää korjata sitä kallistumalla toiseen suuntaan. Pää kallistuu oikealle ja oikea kylki menee ryttyyn vaikka molempien kylkien pitäisi olla suorassa ja pää kannettuna suorassa huolimatta siitä ollaanko ympyrällä. Tämmöisessä tilanteessa hevonenkaan ei voi muuta, kun kallistua sivulle.

Korjataksesi vinoutta lyhennä sen puolen jalustinta mihin kallistut ihan reilusti. Reilulla tarkoitan useita reikiä, ainakin neljä. Huomaat, että eripari jalustimien ansiosta sinun on pakko suoristaa rytyssä oleva kylki ja alat ratsastamaan paljon paremmin keskellä satulaa tasapainossa. Tämä vaikuttaa hevoseenkin niin, että se suoristuu ja pehmentää omaa kylkeään ja askellusta, koska istut itsekin vihdoin suorassa. Jatka eripari jalustimilla tehden suunnanvaihtoja ja myös kaikki askellajit voi käydä läpi.

Oikea kylki rytyssä eli lyhennetään oikealta puolelta jalustinta reilusti
..ja eikun menoksi! Aloita käynnissä ja etene sitten raviin ja laukkaan.

Näyttää siltä, että ratsastus voi olla kivaa myös eripari jalustimilla :D

Kun palautat jalustimet omiin mittoihinsa, yritä säilyttää se sama tunne, mikä tuli, kun jalustimet olivat eri mitassa. Toivon todella, että tästä on apua teille, jotka taistelette vinouden kanssa. Tulen ensi viikolla kokeilemaan tätä harjoitusta myös omien valmennettavien ja tuntilaisten kanssa. Toivottavasti saadaan monta ryttykylkeä ojentumaan :D

Muista palauttaa lopuksi jalustimet normaali mittaan. Koen, että tästä harjoiuksesta on ollut ainakin minulle apua, koska saan siitä ihan selkeän suoristumisen tunteen.

Kiitos Tikru, olet paras treenikaveri <3
Aurinkoista päivää ja tsemppiä suoristumisen tiellä!

Essi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti