sunnuntai 10. helmikuuta 2019

Kun ratsastus jännittää

Tämä aihe pomppasi mukaan listalleni suoraan ratsastajien tarpeesta. Olen ollut tekemisissä tunneilla ja valmennuksissa useammankin jännittävän ratsastajan kanssa viime aikoina ja siksi joutunut pohtimaan, kuinka saada näille ratsukoille parempi yhteisymmärrys ja keskinäinen luottamus.

Kun ratsastaja jännittää, ratsastuksessa näkyy pahoja puutteita tasapainossa, ryhdissä, liikkeisiin mukautumisessa ja koordinaatiokyvyssä. Ilman näitä taitoja mitään ratsastuslajia ei pysty tekemään. Jännittävä ratsastaja ei pysty kertomaan hevoselle mitä ollaan tekemässä. Usein ratsastaja jäykistää hartiat ja kädet ja alkaa hengittää nopeammin. Kun tähän lisätään liian vaikea tehtävä tai vastusteleva hevonen, ratsastaja jännittyy yhä enemmän ja alkaa yrittää liikaa selviytyäkseen tilanteesta, jolloin hevonen yleensä tottelee yhä huonommin ja alkaa hermostua ja puolustautua. Pahimmassa tapauksessa hevonen tekee äkkinäisiä liikkeitä ja ratsastaja suistuu satulasta. En ole koskaan tavannut hevosta, joka menisi peräänannossa jännittävän ratsastajan kanssa tai yleensäkään tottelisi hänen apujaan, joten uskallan todeta, että rento istunta ja rauhallinen mieli on kaiken ratsastuksen perusta.

Vanhempi kokenut ja rauhallinen hevonen auttaa parhaiten jännityksen yli 
Kokemukseni mukaan ratsastajien jännitystä helpottaa eniten se, että istuntaa parannetaan ja ratsastaja alkaa tuntea mitä hänen allaan tapahtuu. Silloin hän osaa myös paremmin ennakoida tilanteet ja pystyy vaikuttamaan niihin. Tämän seurauksena hevonen on koko ajan paremmassa kontrollissa ja ikäviä tilanteita ei pääse tapahtumaan. Ongelmat yhteisymmärryksessä johtuvat useimmiten apujen ja tasapainon puutteista. Toki hevoset reagoivat eri tavalla näihin puutteisiin: toiset hevoset sietävät paremmin kokemattomuutta, kuin toiset.

Kun ratsastus jännittää kannattaa asioita tehdä ja opetella ihan pieninä paloina ja vielä mielellään rauhallisen hevosen kanssa. Olipa uusi asia kuinka pieni tahansa ja ratsastaja omaksuu sen hyvin, se tuottaa aina positiivista mieltä ja parantaa ratsastajan itsetuntoa. Iso päämäärä, kuten kilpailu, voi olla hyvä, koska se motivoi, mutta todellisuudessa ne arjen pienet asiat, jotka onnistuvat ratsastuksessa, vievät eniten eteenpäin ja niistä tulisi nauttia täysillä.

Mitä käytännössä voi tehdä, että jännityksestä pääsee eroon?

1) PARANNA ISTUNTAA. Aloita siitä, että tee jotain helppoja istuntaharjoituksia AINA kun ratsastat. Se voi olla vaikka vain 5-10 minuuttia ratsastuksen alussa ja voit sen jälkeen tehdä normaalin treenin. Istuntaharjoitukset auttavat keskittymään ratsastukseen ja kehoa rentoutumaan. Voit tehdä jotain ihan simppeleitä juttuja, kuten pyöritellä molemmat kädet tai nilkat tai olla muutaman kierroksen ajan käynnissä erittäin lyhyillä jalkkareilla kevyessä istunnassa ja joustaa lantiosta, polvista ja nilkoista ja palata sitten pehmeästi takaisin satulaan. Oma suosikkini on nykyään nostaa hieman polvia ylös ja irrottaa pohkeet hevosesta lonkista lähtien ja pitää jalkoja näin noin 5 sekuntia ja palauttaa ne pehmeästi takaisin hevosen kylkeen. Teen näitä toistoja käynnissä ja ravissa parin kierroksen ajan ja se todella auttaa istunnan rentouttamiseen ja hevosen liikkeisiin mukautumisessa. Olen huomannut, että eka kerralla en meinanut saada jalkoja edes satulasta irti, mutta nykyään on irtonaisempi olo ja lonkat joustavat enemmän. Pidemmän istuntatreenin voi ottaa ohjelmaan vaikka kerta viikkoon, jolloin voi käydä valmentajan kanssa läpi koko kehon. Parhaiten tämä onnistuu siten, että hevonen otetaan liinaan ja sille laitetaan apuohjat, jotta muoto säilyy.

2) MALTTIA RATSASTUKSEEN. Älä ota ravia tai laukkaa, jos tunnet olosi jännittyneeksi vaan tee niin kauan, että tehtävä sujuu käynnissä ja sitten vasta nosta ravi. Jos ravissa tulee ongelmia, palaa taas käyntiin, kunnes saat hevosen kuulolle. Kun teet näin, hevosen ja itsesi rentouttamiseen menee yleensä paljon vähemmän aikaa, kuin silloin jos lähdet väkisin työstämään ravia tai laukkaa jännittyneenä. Kun et itse hermostu tehtävästä, hevonenkin pysyy rentona. Rutiinit tuottavat tulosta. Vaihtelevat harjoitukset voi ottaa mukaan, kun tunnet että jännityksesi helpottuu.

3) SOPIVA HEVONEN. Monella ratsastajalla on vain se yksi hevonen, jonka kanssa harjoitella ja aina se hevonen ei ole omiin taitoihin sopivin. Jännittävän ratsastajan olisi tärkeää päästä säännöllisesti harjoittelemaan eteenpäin pyrkivällä ja hyvin koulutetulla rauhallisella hevosella, joka pysyy helposti peräänannossa ja avuilla. Kun taidot kehittyvät ja jännitys helpottuu, myös haasteellisempi hevonen käy. Nuorten hevosten ja ns. ongelmahevosten ratsastaminen on taitavien ja itseensä luottavien ratsastajien tehtävä.

4) HENGITÄ. Jännittäessään ratsastaja alkaa hengittämään kiivaammin tai pidättää hengitystään. Keskity siihen, että hengität rauhallisesti ja koko ajan. Kun jännitys on pahimmillaan, voit mennä käyntiä ja puhua rauhallisella äänellä, jolloin hengität automaattisesti koko ajan. Keskity siihen, että koko keho rentoutuu ja hengitys alkaa kulkea normaalisti. Jos jännitys on oikein paha, pyydä henkilöä, johon luotat, taluttamaan hevosta kunnes saat taas itsesi kokoon.

5) RAUHALLINEN YMPÄRISTÖ. Harjoittele sellaisessa ympäristössä, joka ei stressaa sinua tai hevostasi. Yleensä se on hevoselle tuttu aidattu kenttä tai maneesi. Lisäturvaa tuo ratsastuskaveri tai tuttu ja tsemppaava ratsastuksenopettaja tai valmentaja. Suurin osa hevosista pysyy myös parhaiten rentona, kun mukana on rauhallinen ja tuttu hevonen.

Kuvan hevonen oli minulle tullessaan tottunut menemään maneesissa ja rämisevät ajoneuvot jännittivät ensin. Kokeneena ratsastajana pystyin rauhoittamaan hevosta tässä tilanteessa. Jos ratsastaja jännittää itsekin, hevonen voi käyttäytyä arvaamattomasti.

Ratsastuksen jännittäminen on iso haaste, mutta ei mahdoton tehtävä. On vain pysyttävä rehellisenä itselleen ja muille omista tuntemuksista ja pidettävä mielessä, että mihinkään ei ole kiire. Kiireellä ja turhautumisella saa vain aikaan tippumisia ja takapakkeja, jolloin jännitys kasvaa entisestään ja tavoite lipuu kauemmaksi.

Käymme ensi viikolla tunneilla ja valkoissa läpi tätä aihetta. Vaikka osalle ratsastajista jännittäminen on täysin vierasta, on esimerkiksi rentouttavia istuntaharjoituksia hyvä tehdä kaikilla tasoilla. Mitä parempi istunta, tasapaino ja positiivisempi mieli sinulla on, sitä enemmän hevonen sinuun luottaa ja rentoutuu. Parhaimmillaan ratsukon keskinäinen luottamus kasvaa niin isoksi, että mikään ei ole enää mahdotonta!



Rentoa sunnuntaita ja mukavaa alkavaa viikkoa kaikille!

Essi

2 kommenttia:

  1. Ihana postaus ja osui ja upposi juuri viime kerran ratsastukseen. Jännitin ja sen vuoksi koko tunti meni reisille, kirjaimellisesti. Tätä mun pitää treenata, ehkä eniten. T JR

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista ja paljon tsemmppiä harjoitteluun! -Essi

    VastaaPoista