sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

DIY - ratsastussuunnitelma harrastehevoselle

Tämä bogiteksti on omistettu keväiselle ratsastusinnostukselle ja teille ihanat hevosharrastajat, joilla on oma tai vuokrahevonen ja ei ole varaa/ mahdollisuutta käydä säännöllisesti valmennuksissa saati saada käsiinsä juuri omalle hevoselle tehtyä treenisuunnitelmaa.

Haflinger-tamma Sandy

Useilla hevosen omistajilla tai hevosen vuokraajilla ei ole varaa valmentajaan, vaikka se tärkeä osa tavoitteellista harrastusta olisikin. Valmentaja voi tehdä ratsukolle sopivan treeniohjelman, häneen voi aina turvautua ongelmatilanteissa ja mikä parasta - valmentajan avulla pääsee eroon päättömästä yksin ratsastelusta, joka hyvin usein on puskahevosilla päivästä toiseen sitä samaa: kevyttä ravia ja laukkaa isolla ympyrällä. On kuitenkin paljon mitä voi tehdä kehittymisen eteen ilman valmentajaakin. Tärkeintä on laatia hyvä ratsastussuunnitelma ja tässä blogitekstissä autan juuri sinua tekemään ratsastussuunnitelman harrastehevosellesi.

On hyvä, jos olet ahkera ja sinulla on luontaista hevosen lukutaitoa ratsastuksessa eli pystyt ratsastuksen alussa päättelemään mikä on päivän kunto ja tunnelma. Kun oppii lukemaan hevosta, vahinkoja ei pääse sattumaan ja suunnitellut tehtävät on mahdollista suorittaa järkevästi. Tehtäviä kannattaa aina soveltaa päivään sopivaksi eli suunnitelma ei tarvitse olla kiveen kirjoitettu. Esimerkiksi etukäteen suunniteltu esteratatreeni tai laukkamaasto voi joskus siirtyä turvallisuuden takia eri päivälle, jos hevonen tuntuu liian vireältä. Silloin hevonen kaipaa kunnon läpiratsastusta sileällä, jotta sen saa taas kuulolle.


Aloita miettimällä, kuinka paljon hevosta on tähän asti liikutettu, minkälainen se on ja minkälainen peruskunto sillä on. Koulu- ja estehevosella tehdään eri asioita. Myös vanhan hevosen ja juuri ratsuksi alkaneen nuoren hevosen suunnitelmat ovat erilaisia. Mieti myös mikä on tavoitteesi. Tavoitteita on erilaisia. Se voi alkuun olla esimerkiksi hevosen kunnon kohotus, pienet kisat tulevaisuudessa tai ihan vaan hevosen ratsastettavuuden parantaminen. Huono käytöksisen hevosen ollessa kyseessä tavoite voi olla hevosen kouluttaminen. Hyvä suunnitelma virittää usein myös tekijänsä positiivisemmille aalloille ja tekee jo itsessään ratsastuksesta mielekkäämpää. Tavoite asetetaan motivaattoriksi eli mieti mikä olisi sinulle sellainen tavoite, mikä saa liikkeelle silloinkin, kun vettä tulee taivaan täydeltä ja haluaisit jäädä sohvan mutkaan.

Aloita tekemällä suunnitelma ensin 4-6 viikolle. Päätä montako kertaa viikossa liikutat hevosta (normaalisti noin 4-6 aikuisella harrastehevosella) ja montako vapaapäivää sille tulee (1-3) ja sitten jaa ratsastuskerrat viikonpäiville. Huomioi omat menot eli ei kannata kirjoittaa mitään, mitä et voi oikeasti toteuttaa. Seuraavaksi päätä mitä hevosella tehdään viikon eri päivinä: sileää, esteitä, maastoratsastusta, juoksutusta, irtohypytystä, ohjasajoa, kärryillä ajoa, kävelytystä, maastakäsittelyä... vaihtoehtoja on monia. Tarkista, että hevoselle tulee viikossa 1-2 kovempaa treenipäivää ja 1-2 kevyttä päivää. Jos tykkäät hypätä, kovempi treenipäivä voi olla esim esteradan hyppäämistä tai mitä vaan jossa hevonen joutuu todella töihin. Maastossa menijälle se voi olla reipas laukkamaasto. Kovemman päivän jälkeen ei laiteta vapaapäivää vaan esimerkiksi palauttava rento maasto tai esimerkiksi eteen alas ratsastusta sileällä.

Esimerkki:

Hevonen: Haflingertamma Sandy, 10 v
Taso: Koulupuolella osaa perusasiat ja esteet noin 50 cm, tykkää maastoilla
Tavoite: Parempi ratsastettavuus, kunnon kohotus ja koulutustason nosto kesäksi

Ma: Kouluratsastus: eteenpäin ajava pohje ja suoraan ratsastus, kaikki askellajit läpi, 50 min
Ti: Esteratsastustreeni: rataharjoituksia 40-50 cm esteillä , noin 60 min, jalkojen kylmäys
Ke: Sileällä eteen alas ratsastus, kunnes rento. Lopuksi maastakäsittelyä ja venytykset. 45 min
To: vp tarhassa
Pe: Jos keli sallii, pellolla hangessa ratsastus tai kentällä puomi-/ kavalettiharjoituksia. Kesto miltä hevonen tuntuu. Jos väsynyt, ei kauan.
La: Juoksutus apuohjalla 20 min ja kouluratsastus 30 min, harjoitusravityöskentelyä ja maanantain ratsastuksen kertausta. Lopuksi maastossa kävely pitkin ohjin tai taluttaen.
Su: vp tarhassa

Kun olet saanut päätettyä mitä teet minäkin viikonpäivänä, ala pilkkoa päivien tehtävät pienempiin osiin. Kirjoita päivien kohdalle myös muut tallilla tehtävät asiat esimerkiksi hevosen venyttelyt, jalkojen kylmäykset ja muut hoitotoimenpiteet, jotta tiedät heti suunnitelmaa katsoessasi, kuinka kauan sinä päivänä tallilla menee aikaa ja tarvitko apua mukaan.

Ratsastustehtäviä suunnitellessa voit käyttää apuna näitä kysymyksiä:

Reagoiko hevonen eteenpäin ajavaan pohkeeseen?
Jarruttaako hevonen pyydettäessä?
Liikkuuko hevonen suorana suoraa uraa pitkin?
Liikkuuko hevonen tasapainossa?
Liikkuuko hevonen tahdissa?
Kääntyykö hevonen oikealle?
Käntyykö hevonen vasemmalle?
Taipuuko hevonen oikealle?
Taipuuko hevonen vasemmalle?

Kysymykset, joihin vastasit ei, ovat asioita joita sinun täytyy alkaa treenata. Aloita ratsastukset aina verryttelemällä. Verryttely voi olla muutakin, kuin alkuverkkailu kentällä esimerkiksi 20 min maastokävely ja -hölkkä tai juoksutus apuohjalla.. Käytä mielikuvitusta - monipuolinen treeni on hevoselle hyväksi, mutta pitää myös ratsastajan mielenkiinnon yllä. Suunnitelma on aina suunnitelma eli asiat eivät välttämättä mene todellisessa elämässä kuin paperilla vaan saatat itse sairastua, hevonen tiputtaa kengän, kentän pohja on huono tms. Tästä ei kannata stressaantua. Palaa suunnitelmaan heti kun mahdollista tai pyydä apua hevosen liikuttamiseen.

On myös mietittävä alkuverryttelyn aikana miltä hevonen tuntuu tänään ja miten suunnittelemasi tehtävä sopii tunnelmaan. Alkuverryttelyä seuraa aina työvaihe, jossa toteutat päivän todellista tehtävää. Jos harjoitus sujuu hyvin, siirry seuraavaan asiaan. Lopeta jäähdyttelyyn ja anna hevosen venytellä ja rentoutua kokonaan. Jäähdyttelyn aikana mieti miten ratsastus meni ja mitä korjattavaa jäi ensi kerraksi ja tapahtuiko jotain, mikä muuttaisi sen viikon suunnitelmaa.

Käytä ratsastuksen jälkeen viisi minuuttia siihen, että kirjoitat mitä teit ja miten meni. Palaa edellä oleviin kysymyksiin aika ajoin, jotta huomaat onko kehitystä tapahtunut ja pitääkö suunnitelmaa muuttaa. Tiedät, että treenisuunnitelmasi on hyvä, kun hevonen alkaa kehittyä paremmaksi psyykkisesti ja fyysisesti ja on tyytyväisen oloinen.

Toivottavasti tästä postauksesta oli apua ja aloit jo kirjoittamaan hevosellesi ratsastussuunnitelmaa. Voit lähettää minulle kysymyksiä täällä, instagramissa tai facebookissa suunnitelman tekoon liittyen. Autan erittäin mielelläni.


..mutta nyt toivottelen mukavat päivän jatkot - moi moi!

Essi

p.s. Huomioithan, että tämän postauksen ohjeita ei ole tarkoitettu urheiluhevosille vaan harrastajille ylläpitämään ratsastusmotivaatiota harrastehevosille ja matalalla tasolla kilpaileville hevosille. Urheiluhevosten treenisuunnitelma on laajempi ja vaatii tarkempaa suunnittelua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti