lauantai 16. maaliskuuta 2019

Ratsasta suoraan

Tällä kertaa julkaisen uuden blogitekstin öiseen aikaan enkä maltakaan odottaa sunnuntai päivään. Hektinen lauantai takana ja vielä ei ole pystynyt rauhoittumaan unille niin ajattelin, että sama tehdä tekstin viimeistely nyt, joten olkaapa hyvä:

Viime postauksissa ollaan painotettu ratsastajan suoruutta ja istuntaa, mutta nyt suoristamme hevosta. Kuten me ihmiset, hevosetkin ovat luonnostaan vinoja ja niiden suoristaminen ratsastuksessa jatkuu läpi elämän. Hevosen saa suoraksi treenaamalla, mutta jo muutaman viikon sairasloma saa sen taas ainakin vähän vinoksi. Tarkoitan tällä sitä, että on tärkeää työstää hevosen suoruutta säännöllisesti ja kiinnittää siihen huomiota. Oikein ratsastettu hevonen tukeutuu molempiin ohjiin yhtä paljon ja kulkee suoraan. Suoralla hevosella on helppo mennä ja se pystyy vastaamaan apuihin ja tekemään tehtäviä paremmin.

Kuvissa esiintyy blogiani lukeville tuttu hevonen, holsteiner-ruuna Cooltiger


Seinä ja aita toimivat helposti tukena hevosille, koska ratsastajat ratsastavat eniten uralla, joten siellä hevosen vinoutta ei huomaa niin helposti. Aloita siitä, että ratsastat keskihalkaisijaa pitkin (käänny lyhyen sivun keskeltä), kuten kouluradan aloituksessakin tehdään mahdollisimman suoraan. Etsi katseellesi joku kiintopiste suoraan edestä ja keskity pitämään käsiä tasan ja istumaan tasaisesti. Ajattele, että hevonen kulkee suoraan, kuin juna raidetta pitkin. Jos mahdollista, käytä peiliä tai ota mukaan avustaja, joka katsoo, että hevosen jalat kulkevat kahdella uralla eli takajalat ovat etujalkojen takana piilossa ja hevosen pää on suorassa ja korvat ovat samalla tasolla.

Tässä suoraan menevä hevonen

Jos hevonen menee vinoon, katso kiintopistettäsi ja korjaa mahdollisimman pian hevosta sen suuntaan. Korjaamiseen käytetään johtavaa ohjasotetta sivulle ja vastakkaista pohjetta. Jos esim hevonen luisuu oikealle, johda vasemmalla ohjalla sivulle ja pidä oikealla pohkeella vastaan. Voit vaihdella suuntaa, mistä tulet halkaisijalle ja käydä kaikki askellajit läpi. Jos hevosesi menee hyvin suoraan, vaikeuta tehtävää niin, että tee siirtymisiä halkaisijalle esim laukasta raviin ja takaisin laukkaan. Jos sinulla on mukana avustaja, pyydä häntä näyttämään kädellä merkkiä mihin suuntaan hevonen valuu.

Hevonen menee vinoon, korjataan johtvavalla ohjalla eli tässä tapauksessa avataan oikea käsi sivulle.

..ja sitten korjataankin korjaus eli toiseen suuntaan, koska meni liikaa :D

No nyt on hevosen jalat melko hyvin, mutta turpa osoittaa sivulle. Tätä tarkoitan silloin, kun huudan tuntilaisille, että korvat eivät ole samalla tasolla.

Tikrun mielestä ihan turhaa koko touhu :D

Tässä epäonnistunut suoristamisyritys. Hevonen kääntää vain pään sivulle, koska yritän suoristaa pelkällä ohjalla, mutta vasen pohkeeni on irti (kuvassa oikealla).

Pää hyvin ja hevosen jalatkaan enää puolen kavion mitan päässä siitä, että olisivat peräkkäin.

Siirry keskihalkaisijan onnistumisen jälkeen tekemään suoria linjoja lyhyen sivun suuntaisesti esimerkiksi kolme kaariselle kiemurauralle, jotta huomaat saatko suoristettua hevosen lyhyemmällä matkalla ja kun taivutukset tulevat mukaan kaarteissa.

Kolme kaarisella kiemurauralla suoristaminen täytyy tehdä lyhyellä matkalla, mutta jos olet tehnyt täsmällistä työtä keskihalkaisijalla, se onnistuu kyllä.
Lopuksi tarkista suoruus ratsastamalla vielä 3-4 m uran sisäpuolella. Moni hevonen alkaa valua ulos, kun pääsee lähelle tuttua uraa. Itselläni tuli tässä laukassa ongelmaa, joten päätin ratsastaa hieman vastalaukkaa, jotta saan ulkopohkeen kunnolla läpi. Välihuomautuksena voisin sanoa, että vastalaukka tehtävät jo itsessään suoristavat hyvin hevosta.


Myötälaukassa hevonen valui paljon edestä uralle päin ja olisi pitänyt suoristaa ulkopohkeella ja johtavalla vasemmalla ohjalla.

Hevonen suoristui ihan ok, kun otettiin hieman vastalaukkatehtäviä, jotta saa oikean pohkeen kunnolla läpi.
Suoristamisharjoituksia kannattaa tehdä usein, koska niiden avulla saat hevosen takajalat helpommin alle ja pääset parempiin tuloksiin. 

Tulevalla viikolla tuntilaiseni ja valmennettavat pääsevät näiden harjoitusten kimppuun ja taidanpa itsekin tehdä lisää suoristamista. Kun näitä kuvia otettiin, huomasin, että olin ratsastanut Tikrua paljon lyhyemmäksi vasemmalta ja se valui lahjakkaasti linjoilla ellen ratsastanut kieli keskellä suuta.

Hyvää yötä lauantain kukkujat ja muille mukavaa sunnuntaita ja olkaa kiltisti!

Essi

Kaikki postauksen kuvat: Irmeli Kukka



1 kommentti:

  1. The Gaming Lab at the Wynn opens at Encore - JTG Hub
    The 김포 출장안마 Gaming Lab 사천 출장안마 at Wynn Las Vegas 당진 출장안마 is one of the largest gaming floors in the world. It's the largest and most-watched 부천 출장안마 brand 하남 출장안마 in the world.

    VastaaPoista