maanantai 4. helmikuuta 2019

Ratsukon tasapaino

Vapaana hevoset liikkuvat hyvässä tasapainossa jo varsasta lähtien. Hevosta ei ole luotu kantamaan ratsastajaa, joten ratsukoulutuksen alettua hevosen tasapaino horjuu, kun selkään tulee ylimääräistä painoa. Tällä viikolla tunneilla ja valkoissa puhuttaa tämä tärkeä asia eli ratsukon tasapaino.

Hevosella on syntyessään hyvä tasapaino. Jo päivän ikäinen varsa pystyy laukkamaan kaarteita kompastelematta.

Harmia perusratsastuksessa aiheuttaa hevosen kädelle painaminen, vinona kulkeminen, toinen lapa edellä kaahottaminen, jännittyneisyys ja monet muut huonosta tasapainosta johtuvat virheet. Ratsastajan tehtävä on ratsastaa hevosta niin, että sen on mahdollisuus kulkea hyvässä tasapainossa ja rentona. Ratsastaja ei usein huomaakaan olevansa itse esteenä hevosen parempaan suorittamiseen eikä näe ongelmien alkuperää vaan ajattelee hevosen olevan tahallaan hankala tai huono. Monet ongelmat johtuvat ratsukon huonosta tasapainosta.

Nuoren hevosen ensimmäisen ratsastajan tulee olla kokenut ja hyvän istunnan omaava henkilö, jolla on taito pysyä liikkumattomana selässä ja huomioida ratsastaessaan myös hevosen mielentila, jotta hevosen tasapaino ei  pääse järkkymään ja hevosen alkukoulutus sujuu ilman ongelmia. 

Ratsastaja säilyttää koulutetun hevosen tasapainon tai auttaa kokematonta hevosta parhaiten tasapainoon hyvällä istunnalla, keskivartalon hallinnalla, ratsastamalla sopivassa tempossa ja pitämällä avut selkeinä ja rauhallisina. Tällaista ratsastusta lähdemme tavoittelemaan. Hyvässä tasapainossa oleva hevonen on miellyttävä ratsastaa, kantaa itse itsensä, pysyy rentona eikä ota tukea ratsastajastaan.

Tasapainon tavoittelu aloitetaan siinä vauhdissa missä hevonen pystyy kulkemaan ratsastajan kanssa helposti halliten koko oman kehonsa. Tämä on yleensä käynti ja rauhallinen ravi. Siitä edetään helppoihin käynti-ravi siirtymisiin ja vähitellen tempon muutoksiin. Joku voi nyt ajatella, että eihän hevosella voi koko ajan ratsastaa niin hitaasti - toki hevonen tarvitsee myös reipasta menoa, mutta vauhti ei kuulu perusharjoitteluun kentällä, kun tasapaino on vielä hakusessa. Reippaampaa liikettä aletaan tavoitella sitten, kun tasapaino sen sallii. Kun ratsastat, keskity todella siihen mitä vaadit hevoselta. Onko hevosella valmiuksia tehdä asiat, kuten pyydät? On surullista nähdä hankalaksi leimattuja hevosia, joita ei ole ratsastettu koskaan hyvään tasapainoon ja näin ollen niillä ei ole pehmeällä tuntumalla kulkemiseen ja kokoamiseen vaadittavia taitoja ja lihaksia.

Tasapainoharjoittelu vaatii hyvät lämmittelyt, jotta hevonen pystyy venymään liikkeisiinsä helposti ilman jännitystä ja pysyy rentona. Varsinkin kokemattomien hevosten on vaikea heti ratsastuksen alussa kulkea hyvässä tasapainossa puutteellisen lihaksiston ja joustamattomuuden vuoksi. Pelkästään lavoista ylös ja turpa eteen ratsastus ei riitä vaan tasapainossa jatkuvasti kulkeminen vaatii hevoselta voimaa. Voimaa ei synny muutamassa ratsastuskerrassa vaan se vie 1-2 vuotta. Kuulostaa pitkältä ajalta, mutta treenaaminen kannattaa. Hyvässä tasapainossa kulkeva hevonen on ilo ratsastaa!


Tasapainoista uutta viikkoa ja motivaatiota maanantaihin!

Essi



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti