sunnuntai 20. tammikuuta 2019

Ratsastajan jalan paikka ja asento


Viime viikolla harjoittelimme eteenpäin ajavaa pohjeapua. Tavalliseksi ongelmaksi ilmeni, että suurin osa ratsastajista käytti pohjetta välillä vahingossa tasapainottamaan omaa istuntaansa, jolloin mieleeni tuli, että olisi hyvä kerrata ratsastajan jalan paikka, oikeaoppinen asento ja harjoitella asennon säilyttämistä liikkeessä.

Kuvat ovat Tikrusta kesältä. Lupaan, että pian on tulossa uusia ratsastuskuvia :) Kuvat: Vilma Niemelä

Menet kevyttä ravia ja pohje hakkautuu vahingossa hevosen kyljessä sitä mukaa, kun kevennät - kuulostaako tutulta? Tämä on seurausta keskivartalon lihasten puutteellisesta käytöstä ja siitä että jalka ei ole rentona omalla paikallaan istunnan alla. Ratsastajan keskivartalon tasapaino ja se että jalka on istunnan painopisteen alla, vaikuttaa kaikkein eniten ratsastajan tapaan käyttää pohkeita. Oikeaoppinen jalan asento onnistuu useimmilla ratsastajilla hevosen seistessä paikallaan, mutta kun hevonen lähtee liikkeelle, varsinkin raviin tai laukkaan, ratsastajan istunta jännittyy ja ratsastaja työntää ylävartalonsa jalustinta vasten irti satulasta ja jatkaa ratsastamista koko ajan puristelevalla pohkeella. Jos jalka on liikaa kiinni hevosessa, pohje hakkautuu hevosen liikkeen tahdissa ja ratsastaja sanoo tahtomattaan hevoselle koko ajan ”mene, mene, mene…” Seurauksena on se, että reipas hevonen jännittyy ja juoksee vain enemmän eteen ja laiska hevonen tylsistyy ja turtuu pohkeelle lisää.


Tulevalla viikolla käymme jokaisen tuntilaisen ja valmennettavan kanssa henkilökohtaisesti läpi jalan asennon ja korjaamme tarvittaessa. Ihanne olisi, että ratsastaja saisi jalan painon valumaan alas auki olevista lonkista niin että yläpohje lepää rennosti kiinni hevosessa ja alapohje hieman irti. Polvi ei purista. Jalustin tulee olla päkiällä ja paino kantapäillä. On erittäin tärkeää, että satula on hyvä ratsastajalle, jalustinhihna on oikean mittainen ja kengät ratsastukseen sopivat. Lisäksi harjoittelemme jalan asennon säilyttämistä ainakin käynnissä ja ravissa.






Haastan kaikki muutkin, kuin omat oppilaani käymään tulevalla viikolla läpi oman jalan asentoa ja vaikka videoimaan omaa ratsastusta ja tarkastelemaan siitä pohkeen käyttöä ja pysyykö jalka paikallaan, kun hevonen kävelee, ravaa tai laukkaa. Kannattaa aloittaa harjoittelu rauhallisessa tahdissa. Mitä enemmän energiaa hevosen liikkeessä on, sitä enemmän on istunnalla hallittavaa.

Mukavaa tulevaa viikkoa ja tsemppiä treeneihin!

Essi



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti