torstai 12. tammikuuta 2017

Sileän ratsastusta loman jälkeen

Innostuinpas nyt postaamaan teille asiaa ratsastuksesta, kun olen päässyt tällä viikolla taas sorvin ääreen ja treenaamaan kunnolla kahta omaa hevosta. Lomat on lusittu ja lapset menivät kouluun ja päiväkotiin, joten keskittyminen omiin hevosiinkin on taas mahdollista. Tikru ja Arizona olivat käytännössä lomalla koko joulun ja kuun vaihteen, joten menin sileällä alkuviikon pelkästään, Tarkoitus on taas ensi viikolla päästä hyppäämään. Parin ratsastuskerran jälkeen menin vähän tarkemman sileän ratsastuksen molemmilla ja kerron nyt ihan vaihe vaiheelta mitä tein. Tästä voi halutessaan ottaa vinkkiä omaan ratsastukseen ja treenaamiseen.

Alkukäyntien ja ravien jälkeen tein uralla kevyessä ravissa jokaisen 6-8 askeleen välein voltin. Voltit ratsastin myös kevyessä ravissa ja ne tein halkaisijaltaan n. 6-8 m. Sitten suunnan vaihto ja tein samaa harjoitusta toiseen suuntaan. Tässä hevoset tuli mukavan pehmeiksi ja taipuisaksi. Tikrulla en mennyt kuin muutaman voltin molempiin suuntiin, niin se jo pöristeli rentona ja pyöreänä. Muistathan aina tehdä kaikki tehtävät molempiin suuntiin, jotta hevosen toinen puoli ei vahvistu toista enemmän ja hevonen pysyy suorana ja kaikilla avuilla. Huomioi myös suunnan vaihdoissa, että teet ne järkevällä ja tarpeeksi isolla kuviolla ilman, että hevosen tahti muuttuu ja voit jatkaa hevosen työstämistä toiseen kierrokseen sujuvasti.

Volttitehtävän jälkeen jatkoin tekemällä avotaivutuksia harjoitusravissa pitkille sivuille ja pitkän sivun lopussa käänsin taivutuksesta ulkopohkeella ja suoristin huolellisesti lyhyille sivuille. Tikrun kanssa helpotti ajatella, että molemmat kädet tulevat hieman uran sisäpuolelle kaulan pysyessä niiden keskellä ja että sisäpohje ajaa sisätakajalkaa ulkoetujalkaa kohti. Tikru meinasi myös hieman ylitaipua välillä ja painua kuolaimen alle, mutta siihen auttoi, kun pyysi hieman eteen, teki puolipidätteen, nosti sievästi ulko-ohjalla ja lyhensi molempia ohjia. Muista tässäkin tehtävässä tasaisesti molemmat suunnat.

Jatkoin avojen jälkeen suoralla hevosella ja nostin käynnistä laukan uralla. Valmistele hyvin ja ajattele nostossa sisäpohkeella ulko-ohjaa kohti ja erittäin suora hevonen. Laukkasin vain vähän ja istuin käyntiin. Nostin heti vastalaukan. Laukkasin taas vähän, siirryin käyntiin ja nostin myötälaukan. Jatkoin näin kunnes hevonen kuunteli vaihdot. Arizona meinaa aina vähän kuumahtaa tämmöisissä tehtävissä, mutta en suostu silti keskeyttämään harjoitusta, mitä olen tekemässä. Arizonalle on vain tärkeää, että se on erittäin suora nostoissa ja nostaa laukan pohkeesta ja pidän ohjalla kunnon tuntuman, jolloin se on hyvin molempien pohkeiden ja pohkeen ja ohjan välissä kontrollissa. Jatkoin vastalaukassa ja ratsastin viistosti kentän keskustaa kohti ja siitä voltin puolikkaalla takaisin uralle toiseen suuntaan eli ns. vastakaarron. Kun olin päässyt uralle, siirryin taas käyntiin ja nostin vastalaukkaa. Näin harjoitus jatkuu toiseen suuntaan. Tein taas vaihtoja käynnin kautta, kunnes hevonen kuunteli. Mielestäni myötä- ja vastalaukkojen vaihdoissa tämän kaltaisessa tehtävässä on loppujen lopuksi kyse ratsastajan pohjeavuista ja siitä kuinka hyvin hevonen niihin vastaa.

Vaihtojen jälkeen jatkoin myötälaukassa hevosen työstämistä vaihdellen perusistuntaa ja kevyttä istuntaa. Tein laukassa askeleen pidennystä ja askeleen lyhennystä. Kun hevonen oli hyvin lyhyessä laukassa, istuin pehmeästi satulaan. Hevonen ei saa muuttua. Pidin pohkeet lähellä, ulko-ohjaa tuntumalla ja ajattelin vain jatkavani juuri samaa tahtia. Hevoseni toimivat yleensä hyvin tämän tyyppisissä tehtävissä. Arizonassa oli havaittavissa innokkuutta loman jälkeen, mutta lopulta saatiin kontrolli tässäkin. Mielestäni myös tässä on kyse hevosen kouluttamisesta avuille. Jos hevosella on ongelmia, harjoittele enemmän. Hevoseen on oltava sama kontrolli olit sitten satulassa tai irti siitä ja sen tulee hyväksyä ratsastajansa istunnan vaihtelut eri tehtävissä.

Tämän viikon ratsastukset meillä on sujuneet oikein mukavasti ja hevoset tuntuvat olevan avuilla, vaikka on tuullut lujaa koko viikon. Odotan jo innolla, että pääsen ottamaan pikkuhyppyjä ensi viikolla. Meillä aloittaa maanantaina harjoittelija tallilla, joten voi olla mahdollista, että julkaisen täällä blogissa jatkossa kuvia ja miksei videonpätkääkin ratsastuksista, kun saan kuvausapua. Tähän asti tuo ratsastus on tänä talvena ollut melko yksinäistä hommaa, joten siksi kuvasaastettakin on tullut julkaistua enimmäkseen satulassa istuessa hevosten korvista ennen ja jälkeen ratsastuksen. Tuohon asiaan voisi panostaa, kun saadaan apuvoimia tallille.

Mukavia treenejä kaikille!

Essi

Tikru ratsastuksen jälkeen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti