sunnuntai 17. helmikuuta 2019

Istuntaharjoituksia

Edellisessä blogitekstissäni kirjoitin siitä, että päästäksesi eroon ratsastusjännityksestä, ala kehittämään istuntaa ja tasapainoa eli toisin sanoen tee helppoja istuntaharjoituksia AINA kun ratsastat. Se voi olla vaikka vain 5-10 minuuttia ratsastuksen alussa ja voit sen jälkeen tehdä normaalin treenin. Istuntaharjoitukset auttavat keskittymään ratsastukseen ja rentoutumaan eli ne eivät hyödytä pelkästään niitä ratsastajia, joita ratsastus oikeasti pelottaa vaan ihan kaikkia tasoon ja mielialaan katsomatta. Istuntaharjoitukset purkavat jännitteitä kehosta ja ratsastaja alkaa mukautua paljon paremmin hevosen liikkeisiin. Tämä vaikuttaa ainakin minun hevoseeni aina positiivisesti eli saa sen kulkemaan luonnollisemmin pyöreänä ja askeleissa tuntuu erilainen keveys, kuin mitä silloin jos aloitan ihan normaalisti ratsastamalla. Ns. normaali aloitus tekee ainakin minulle sen, että en malta odottaa, että hevonen oikeasti vertyy vastaamaan apuihin kunnolla. Saatan yrittää vaikuttaa hevoseen liikaa liian aikaisin ja se saa hevosen vetäytymään kuoreensa ja syö motivaation liikkua lennokkaasti koko kehoa käyttäen.

Säännöllisesti tehtynä istuntaharjoitukset tekevät kropasta irtonaisemman ja liikkuvamman. Esimerkiksi ensimmäisellä kerralla en meinanut saada jalkoja edes satulasta irti, saati nostettua niitä ylös, mutta nykyään on paljon irtonaisempi olo, lonkat joustavat enemmän ja tuntuu myös, että on voimaa tehdä näitä harjoituksia. Suosittelen, että teet jotain pientä istuntaa ja tasapainoa kehittävää päivittäin normaali ratsastuksen lomassa ja pidemmän istuntatreenin vaikka kerta viikkoon, jolloin voi käydä yksin tai valmentajan kanssa läpi koko kehon. Itse teen istuntaharjoituksia yksin niin, että hevonen kulkee kenttää ympäri ns. uralla ja maiskutan sille tarvittaessa vauhtia, mutta parhaiten istuntaharjoitukset onnistuvat tietenkin siten, että avustaja ottaa hevosen liinaan ja sille laitetaan apuohjat, jotta ratsastajan ei tarvi keskittyä muuhun kuin itseensä.

Mitä ne istuntaharjoitukset sitten käytännössä ovat? Tässä postauksessa listaan minun kaikki omat lemppariharjoitukset kuvien kera. Kuvissa esiintyvä hevonen on minun holsteiner-ruuna Tikru ja kaikki postauksen kuvat on ottanut Irmeli Kukka.

Aloita harjoitusten tekeminen lyhentämällä jalustinhihnoja reilusti vähintään 4 reikää normaalipituudestasi.

1) Tasapainon parantaminen kevyessä istunnassa Lyhennä ensin jalustimia reilusti. Aloita siitä, että hevonen seisoo paikallaan ja nosta takapuolesi irti satulasta tukemalla itseäsi pohkeella. Huomaat heti oletko tasapainossa vai et. Kun pystyt olemaan paikallaan irti satulasta pyydä hevonen käyntiin. Pidä nivelet joustavina eli lantio, polvet ja nilkat. Ajattele, että joustat hevosen liikkeen mukana koko ajan katse eteenpäin ja paino kantapäillä. Kädet voivat olla pehmeästi hevosen kaulaa vasten, mutta älä tukeudu niihin painamalla hevosen kaulaa. Itse laitan ohjat "sillaksi" eli ohjat menevät päällekkäin kaarena hevosen kaulan yli, jolloin en niin helposti nykäise hevosta suusta, jos menetän tasapainon. Kun kevyessä istunnassa olo onnistuu käynnissä ilman horjahduksia ja kehon jännittämistä, voit kokeilla ravissa ja kun se sujuu, voit kokeilla laukassa. Kun palaat perusistuntaan, muista laskeutua satulaan pehmeästi. Se onnistuu nivelistä joustamalla.

Kevyessä istunnassa ratsastaminen on fyysisesti raskasta, joten tee aluksi vain 5-10 minuuttia kerrallaan.
Parhaimmillaan kevyessä istunnassa ratsastaminen vaikuttaa myös hevoseen niin, että se alkaa kulkea hyvässä tasapainossa
Ratsastus ei ole välineurheilua, mutta kokochapsit talvella ovat taivaan lahja. Niistä saa tarvittavaa pitoa ja lämpöä.
Älä ota istuntaharjoituksia liian vakavasti! Pieni horjahtelu aluksi ei haittaa. p.s. Tikru näyttää tässä kuvassa ihan kantavalta tammalta :D Kenen muun hevosella on tähän aikaan vuodesta iso heinämaha? 
Isompien liikkeiden, kuten laukan, seuraamiseen keyessä istunnassa tarvitaan enemmän joustavuutta ja tasapainoa, joten malta harjoitella ensin käynnissä kunnolla

2) Lisää tasapainoharjoituksia: toinen käsi ylös! Kun alat pysyä kevyessä istunnassa kaikissa askellajeissa, voit nostaa toisen käden sivulle ja vaihtaa kättä välillä. Tarkkaile hevosen liikettä. Jos hevonen kiihdyttää tai hidastaa, tasapainosi horjuu.

"I´m flying, Jack" Hah hah haa:D




3) Pohkeet irti eli lonkkien irroittelu Tämä on mun lempiharjoitus, jota teen nykyään muutaman kerran aina, kun ratsastan. Liike saa lonkat aukeamaan ja sen myötä istuminen satulassa helpottuu. Jalat tuntuvat alas palautettaessa pidemmiltä ja rennoimmilta ja pysyvät paremmin paikallaan. Istu keskellä hevosta ja nosta polvet hieman ylös ja sitten koko jalat irti satulasta lonkista lähtien. Pidä jalkoja näin muuutaman askeleen ajan ja päästä alas. Aluksi harjoitus voi tuntua vaikealta ja osa ratsastajista ei välttämättä saa ollenkaan jalkoja ylös, mutta useiden toistojen jälkeen lonkat joustavat enemmän ja saat voimaa nostoon. Alkuun nostoa voi helpottaa pitämällä kevyesti satulan etukaaresta kiinni.

Jalustimet voi jättää roikkumaan tai nostaa satulan eteen ristiin


Pohkeiden irrottelua voi tehdä paikallaan seisten, käynnissä, ravissa ja laukassa. Harjoittele taas vaihe kerrallaan.

On tärkeää, että pidät ylävartalon suorassa, kun irrotat pohkeet. Taakse kallistuminen ri tunnu hevosesta kivalta.

4) Pyörittele nilkkoja Pohkeiden irrottelun jälkeen jalat tuntuvat yleensä mukavan pitkältä ja rennoilta hevosen ympärillä. Tätä tunnetta voi tehostaa pyörittelemällä nilkkoja. Anna varpaiden roikkua maata kohti ja keskity siihen, että jaloissa ei ole ollenkaan jännitystä.




5) Jatka ratsastamista ilman jalustimia. Keskity pitämään tasapaino ja jalat rentoina. Hengitä kunnolla ja harjoittele taas askellaji kerrallaan. Parhaimmillaan tunnet istuvasi paljon syvemmällä satulassa, kuin normaalisti ja pystyt mukautumaan hevosen liikkeisiin pomppimatta.




Omat tuntilaiset ja valmennettavani arvasivatkin jo varmasti, että tulevalla viikolla tehdään näitä harjoituksia. Haastan kaikki muutkin, kuin omat oppilaani kehittämään istuntataitoja. Kukaan ei ole niin hyvä ratsastaja, etteikö ajoittain olisi hyvä palata perusasioiden pariin ja tarkkailla istuntaa ja apujen käyttöä.




Aurinkoista sunnuntain jatkoa ja pitäkää huolta hevosistanne!

Essi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti