lauantai 20. huhtikuuta 2019

Vinkkejä laukkaamiseen

Talven jälkeen ulkokentät alkavat olla sulia, joten nyt on hyvä aika taas keskittyä laukkaharjoitteluun. Laukassa työskentely kannattaa aloittaa vasta, kun hevonen on kunnolla vertynyt ja kulkee ravissa tasapainossa ja ratsastajan avuilla. Ratsasta hevosta käynnissä ja ravissa vähintään 20-30 minuuttia ennenkuin aloitat laukkaamisen. Jos aloitat laukkaamisen liian aikaisin, hevonen voi olla jäykkä ja pohkeen takana tai liian innokas ja se ei taas helpota hyvän laukan saavuttamista. Ole tietoinen ratsastamasi hevosen laukan tasosta. Joudutko kehittämään hevosen laukkaa vai kenties toisinpäin, hevonen opettaa sinua ratsastamaan laukkaa? Jos et ole laukannut paljon, sinulle sopii kokenut rauhallinen hevonen, jolla on voimaa mennä laukkaa hitaasti. Kokeneet ratsastajat taas pystyvät kehittämään raakaa laukkaa paremmaksi ja työstämään hevosta kohti parempaa tasapainoa ja voimaa laukassa. Tästä postauksesta saat vinkkejä laukan ratsastamiseen. Tehtävät sopivat kaiken tasoisille hevosille.


Postauksen kuvat: Irmeli Kukka
Toistuvat nostot ja käännökset auttavat laukan kehittymisessä. Ne lyhentävät, kokoavat ja notkistavat hevosta. Kentän ympäri laukkaaminen ei kehitä sinua ratsastajana eikä tuo hevosellekaan sen enempää voimaa. Keskity ennemmin nostoihin, joissa joudut miettimään istuntaasi ja hevonen joutuu ponnistamaan laukkaan. Varsinkin, jos hevonen on raaka ja sen laukkaaminen on vielä huonoa niin kentän ympäri viilettäminen opettaa sen vain entistä etupainoisemmaksi ja laukkaamaan ohjaa vasten.
Keskity suoriin ja sujuviin nostoihin ja siihen, ettet lyhyelläkään laukkapätkällä jää pitämään hevosta vaan annat sen edetä. Jos hevonen on nostossa vino, pieni asetus ulos auttaa suoristamaan (kts.kuva).



Kun lyhyet pätkät onnistuvat, siirry ratsastamaan kulmia laukassa. Voit katsoa avut kulmien ratsastamiseen http://elamaatallilla.blogspot.com/2019/04/kulmien-ratsastus_7.html Laukan nostojen toistaminen ja kulmien ratsastaminen huolellisesti on kokeneellekin hevoselle voimaharjoittelua, joten muista tehdä hyvät verryttelyt ja jäähdyttelyt ja harjoittelun välilläkin antaa hevosen huokaista. Tee yhtä paljon molempiin suuntiin ja anna hevoselle seuraavina päivinä kevyttää liikuntaa ja aikaa palautumiseen.



Laukan pidentäminen ja lyhentäminen testaa tottelevaisuutta ja jumppaa hevosta. Jos hevosella on hyvä laukka, voit mennä temponlisäyksiä eli askeleen venytyksiä kevyessä istunnassa ja istua takaisin alas lyhentämisen ajan. Myös pieni herättely kevyessä istunnassa on hyvää treeniä. Nouse pitkän sivun alussa kevyeeseen istuntaan ja pyydä laukkaa kunnolla eteenpäin napakalla pohkeella. Tämä tehtävä ei kuitenkaan sovellu hevosille, joiden laukka on vielä raakaa ja muista testata ensin ravissa, että hevonen lähtee pohkeesta eteen ja pidättäessäsi hidastaa. Hyvä harjoitus on nostaa laukka, ratsastaa hevosta hieman eteen ja kääntyä sitten jompaan kumpaan suuntaan (taitavat ratsukot voivat kääntyä vastalaukan suuntaan) ja heti käännöksen jälkeen lyhentää laukkaa muutama askel ja siirtää käyntiin. Sitten nostaa laukka uudestaan ja ratsastaa hieman eteen, kääntyä jne. Pidä hevonen käännöksessä hyvin ulkoavuilla ja keskity siihen, että laukka pysyy yllä koko tehtävän läpi.


Vastalaukka ja laukanvaihdot kehittävät hevosen taspainoa. Olen sitä mieltä, että suoria laukavaihtoja ei kannata tehdä ennen kuin vastalaukka sujuu molempiin suuntiin hallitusti. Muuten hevonen oppii helposti vaihtamaan laukat ei toivotulla tavalla ja liian oma-aloitteisesti, kun ratsastetaan vastalaukkaa. Jos haluat tehdä vaihtoja, pitäydy yksinkertaisissa vaihdoissa eli ota väliin raviaskelia ja kokeile suoria vaihtoja vasta, kun vastalaukat menevät ongelmitta.
Vastalaukkaa
Istunta laukassa

Istu laukassa pystyssä kypärä taivasta kohti ja venytä jalat pitkiksi molemmin puolin kylkiä. On parempi istua hiljaa ja pitää laukkaa yllä alapohkeella, kuin antaa lantion luisua satulassa edestakaisin. Jos sinun on vaikea pysyä tasapainossa ja vedät vahingossa ohjista laita hevoselle kaulahihna tai kauhukahva satulaan, josta voit pitää kiinni. Jalustinhihnasta saa hyvän lenkin kaulan ympärille ja satulaan on kätevä virittää alaturparemmi kauhukahvaksi. Vasta kun osaat rentoutua laukassa voit alkaa vaikuttamaan hevoseen. Ennen sitä laukkaaminen on usein melko epämiellyttävää, joten kannattaa panostaa opettelemaan hyvä passiivinen istunta laukassa (passiivinen = ei anneta apuja). Passiivista istuntaa on helppo opetella esimerkiksi niin, että avustaja pitää hevosta liinassa.

Laukassa rentoutuminen on tärkeää. Hengitä syvään sisään ja hitaasti ulos. Rentouta kätesi ja jalkasi, mutta säilytä samalla ohja- ja pohjetuntuma. Laukan letkeys löytyy sitä kautta, että ratsastaja uskaltaa rentoutua ja hevonen rentoutuu ja alkaa käyttämään koko kehoa. Useat ratsastajat vetävät sisäohjasta laukatessaan ja silloin hevosen käsijarru on päällä ja pahimmillaan laukka on jäykkää, tippuu alas koko ajan tai ei nouse ollenkaan. Tarkista, että sisäohjasi on pehmeä ja käsi myötää hevosen liikkeessä. Jos myötääminen on vaikeaa, ajattele että pidätkin ohjaa kevysti vain parin sormen välissä, kuin nyrkissä. Tällöin ohja pehmenee kuin itsestään. Hevosen keho heijastaa ratsastajan kättä, joten siksi on tärkeää, että ohjastuntuma on rento.



Mikäli hevonen on kiireinen, istuntaa on haastava opetella. Suosittelen siirtymään kahdeksikolle, jossa on kaksi 20 m ympyrää. Puolessavälissä kahdeksikkoa hidasta käyntiin ja vaihda suunta laukassa. Hevonen rauhoittuu, kun laukkapätkät ovat lyhyempiä ja suunta vaihtuu koko ajan. Kiireisen ja innokkaan hevosen kanssa on tärkeää pysyä rauhallisena ja keskittyä siihen mitä on tekemässä. Jos tuntuu, että mikään ei onnistu, siirry ratsastamaan hevosta käynnissä ja ravissa. Kaahaaminen laukassa ei kehitä eteenpäin.

Ensi viikon tunneilla tulemme harjoittelemaan laukannostoja ja laukkaa jokaisen tason mukaan. Toivotan kaikille aivan ihanaa pääsiäisviikonloppua, positiivista mieltä sekä tasapainossa, tahdissa, rentona ja suorana kulkevia hevosia!

Essi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti