lauantai 23. maaliskuuta 2019

Puolipidäte

Puolipidäte on asia, joka on periaatteessa kaikille ratsastajille selvä. Kuitenkin aina, kun nostan sen uudelleen esiin valmennuksissa tai tunneilla ja kysyn, että mikä se tarkalleen on ja miten se tehdään niin porukka alkaa hermostuneesti vilkuilemaan ympärilleen miettien, että "ääk, toivottavasti se ei kysy multa..." Myös ratsutettavien hevosten kanssa huomaan, että joskus puolipidäte ja jarru on sekoitettu hevoselle ja silloin puolipidäte ei toimi, kuten pitäisi. Kuten otsikkokin kertoo tässä postauksessa käydään läpi puolipidäte; mikä se on, mihin tarkoitukseen sitä käytetään ja miten se tehdään.

Puolipidäte on avain hevosen kokoamiseen. Puolipidätteessä paino siirtyy taakse ja hevonen taivuttaa takajalkojaan enemmän.

Puolipidätetteestä seuraa kaksi asiaa. Toisaalta ratsastaja antaa puolipidätteellä hevoselle viestin siitä, että kohta tapahtuu jotain esimerkiksi laukannosto, pohkeenväistö tai mikä tahansa liike ja toisaalta se on konkreettisesti painon siirtoa hevosen takaosalle. Hyvä puolipidäte ei hidasta hevosta vaan saa sen pehmenemään ja kokoamaan.

Puolipidätteen onnistuessa hevonen tuntuu ja näyttää pehmeästi kootulta.
Puolipidäte ei tietenkään ole vain kouluratsastuksen liikkeitä varten. Esteradalla puolipidätetteellä haetaan hevoselle parempaa tasapainoa, lisää voimaa, korkeampaa etuosaa ja parempaa laukan tahtia. Kouluratsastuksessa taas mielletään puolipidäte enemmän hidastavaksi ja kokoavaksi, mutta en käyttäisi hidastus sanaa ollenkaan - lyhentämistä ja kokoamista kyllä. Joka tapauksessa puolipidätteellä parannetaan sekä kouluhevosen että estehevosen tai minkä tahansa hevosen ratsastettavuutta. Kaikissa tapauksissa puolipidätteen opettaminen ja kertaaminen onn hevoselle hyväksi, koska puolipidätteestä hevonen aktivoituu, kokoaa ja kuuntelee ratsastajaansa paremmin.

Aloita siitä, että selvennät itsellesi ja hevosellesi puolipidätteen avut ja hevosen vastauksen siihen pieniin osiin pilkottuna.



Avut annetaan tässä järjestyksessä:

ISTUNTA --> OHJA --> POHKEET

Kävele hevosen kanssa suoraa uraa pitkin ohjat tuntumalla. Tarkista, että pohkeet ovat pehmeästi ja alkuun jopa liioitellusti irti hevosesta. Suorista ylävartaloa ja siirrä hieman painoa taakse. Painon siirron jälkeen purista nyrkit kiinni ohjissa ja kohota ihan vähän käsiä ylöspäin.

Käsien kohotus ylös- ja eteenpäin.

Kun hevonen hidastaa käyntiä, tuo pohkeet kiinni, rentouta kädet ja ratsasta eteen uudessa tahdissa. Muista säilyttää tuntuma. Toista tätä harjoitusta useita kertoja ja huomaat hevosen reagoivan paremmin. Muista oikea järjestys apujen käytössä ja pysy selkeänä ja rauhallisena. Kun tämä harjoitus sujuu käynnissä, tee sama ravissa ja laukassa.



Vaikeuttaaksesi tehtävää voit tehdä myös kahdeksikkoa, jossa teet osiin pilkotun puolipidätteen juuri ennen taivutuksen vaihtoa. Huomaat hevosen pysyvän paljon paremmassa tasapainossa.

Kun olet harjoitellut tarpeeksi, voit kokeilla antaa avut nopeammin peräkkäin ja tarkkailla hevosen reaktiota. Lopullisessa puolipidätteessä avut tulevat melkein yhtä aikaa. Mikäli jonkin ajan kuluessa hevonen taas alkaa reagoida puolipidätteeseen huonosti tai koet, että olet itse alkanut ratsastaa huolimattomasti, voit aina palata tähän tehtävään.

Ratsukkoja katsellessa huomaan, että monet ratsastajat tekevät puolipidätteen pelkillä ohjilla, ehkä tietämättömyyttään tai laiskuuttaan. Pelkkä ohjalla tehty puolipidäte tekee ajan saatossa hevosesta erittäin kovasuisen ja sen muoto on kuin virkkuukoukku. Hevosen takajalat jäävät taakse eivätkä tule alle, koska pelkkä ohjilla tehty puolipidäte ei vaikuta painon siirtoon taakse ja sitä kautta takajalkoihin. Hevonen lyhenee vain kaulasta mikä on erittäin haitallista, joten tarkistathan, että teet puolipidätteen em ohjeiden mukaan. Huonosti ratsastetulle hevoselle voi myös opettaa puolipidätteen uudestaan näillä ohjeilla.



Toivottavasti tästä postauksesta oli taas apua teille ratsastukseen. Kaikki upeat kuvat on ottanut Irmeli Kukka. Olisi oikein mukava, jos jättäisitte kommentin, kun käytte lukemassa, esimerkiksi mistä aiheista kiinnostaisi lukea täällä blogissa jatkossa.

Ihanaa sunnuntaita teille lukijat!

Essi



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti