maanantai 18. maaliskuuta 2019

10 Vinkkiä hevostaidon kehittämiseen

Minulla on ollut oma talli yli 10 vuotta ja suurimman osan tästä ajasta tallissa on ollut 15-25 hevosta. Hevoset ovat vaihtuneet tallillani paljon, koska meillä on ollut yksäreitä, tuntihevosia, koulutettavia, laidunpaikkalaisia, ajo-opettavia, varsoja, tuontihevosia, myyntihevosia... huh, lista on loputon! Lisäksi olen ollut tekemisissä paljon muiden talllien hevosten kanssa tuntien, ratsutusten ja valmennusten takia, joten väittäisin näin yhtäkkiä, että olen elämäni aikana kohdannut satoja erilaisia hevosia.

Hevostaitoni on kehittynyt päivittäisissä touhuissa hevosten kanssa ja tottakai myös virheistä oppimalla. Kukaan ei ole täydellinen tälläkään alalla ja hevosten kanssa kehittyy aina vain paremmaksi mitä enemmän niiden kanssa aikaa viettää. Tällä hetkellä koen olevani melko hyvä ja ainakin varmasti oikealla tiellä. Haluaisin kuitenkin tulevaisuudessa kehittyä lisää varsinkin ratsuttajana ja tänään ajattelin kirjoittaa muutamia vinkkejä miten tulla paremmaksi heppailijaksi :)

Postauksessa vanhoja kuvia Pulla-suomenhevosesta. Omistaa ja kuvannut: Irmeli Kukka

1) Keskity.
Kaikista neuvoista se tärkein ja siksi ykkösenä. Keskity siihen mitä olet tekemässä: oli se sitten hevosen tarhaan taluttaminen, juoksuttaminen liinassa tai ratsastaminen. Hevonen on sinuun verrattuna iso ja kiltilläkin hevosella on saaliseläimen vaistot, joten koskaan et voi olla 100% varma mitä seuraavaksi tapahtuu. Pysy valppaana ja keskity siihen mitä olet tekemässä. Jos älypuhelin tai kaverille juttelu vie voiton, et varmasti ole toimintavalmiina, jos jotain arvaamatonta tapahtuu. Ratsastamisessa keskittyminen on vielä tärkeämpää. Hyvä ratsastus koostuu hevosen ja ratsastajan hienovaraisesta kommunikaatiosta ja se vaatii erityistä keskittymistä.

2) Kun teet jotain, tee ahkerasti. Tallilla norkoilu tai hevosen selässä lusmuilu ei vie mihinkään. Tartu toimeen reippain ottein. Saat enemmän aikaiseksi ja aikaa jää lepoonkin. Varsinkin ratsastuksessa hevonen on mielesi peilikuva. Ponnettoman ratsastajan kanssa hevonenkin on löysä. Kaikilla meillä on niitä päiviä, kun ei vaan jaksa, mutta silloin on parempi antaa oman mielen ja kehon levätä ja palata hevosteluun sitten, kun siihen on energiaa.


3) Ole positiivinen muita hevosihmisiä kohtaan. Kun kaikki on tallilla hyvin, ei sitä tule edes ajatelleeksi, kuinka paljon vaikutusta tallin ilmapiirillä on koko touhuun. Positiivisessa ilmapiirissä ihmisten on helpompi ja rennompi toimia ja sitä kautta he ovat myös ahkerampia. Olen puhunut paljon siitä, kuinka paljon mielialalla on vaikutusta ratsastukseen. Tallilla negatiivisuutta kohdannut ihminen ei koskaan ratsastakaan kovin loistokkaasti. Hevosten kanssa toimiminen vaatii itseluottamusta ja sitä saa kannustavasta ja positiivisesta ilmapiiristä. Kaikki hevosihmiset eivät välttämättä tee asioita samalla tavalla, mutta se ei tarkoita, että joku tekisi väärin. Kaikki mitä hevosen kanssa tehdään on kiinni hevosen omistajasta. Joku ei esimerkiksi ratsasta ollenkaan vaan nauttii maastatyöskentelystä hevosen kanssa. Täytyy myöntää, että olen itsekin kritisoinut mm. täällä blogissa tätä maastakäsittelyä harrastuksena, mutta olen sitä vastaan vain silloin, kun hevosta aletaan pitämään ongelmallisena, koska se on liian täynnä virtaa liikutuksen puutteesta.

4) Välttele ongelmatilanteita. Hevonen haluaa aina tulla ihmisen kanssa toimeen ja mennä sieltä mistä aita on matalin. Hevosen tarpeita on syödä, liikkua ja seurustella lajitovereiden kanssa ja voisi melkein sanoa, ettei sitä juuri muu kiinnosta. Hevosten kanssa joutuu hankauksiin todella harvoin, Itse asiassa niiden kanssa ei joudu ikinä tappelemaan. Ihminen on hevosta viisaampi (kunnes toisin todistetaan), joten käytä käsittelytilanteissa älyäsi, älä voimaa. Voiman mittelössä hevonen voittaa aina. Väkivalta ei auta mitään vaan hevonen tulee kouluttaa päivittäisiin toimiin. Hevosella on AINA syy miksi se toimii miten toimii. Syitä voi olla opittu tapa, kipu, pelko jne. Tiedän ihmisiä, jotka käsittelevät hevosia koko ajan voimalla ja luulevat sen kuuluvan asiaan. Tulen siitä niin surulliseksi, kun ajattelen niitä hevosparkoja, jotka joutuvat kestämään tämmöistä kohtelua päivittäin.

5) Suhtaudu avoimesti uusiin asioihin. Hevosten kanssa ei kannata sanoa "En koskaan tee sitä ja tätä". On totta, että hevoset rakastavat rutiineja ja joku systeemi on hyvä olla, mutta ne huonotkin tavat juurtuvat helposti eivätkä loppujen lopuksi kehitä sinua eikä hevostasi. Laji kehittyy, joten kehity avoimin mielin mukana. Uusin juttu ei välttämättä ole sinua varten, mutta se voi aukaista uusia ajatuksia. Kokeilemalla tiedät, mikä on sinulle ja hevosellesi parasta.


6) Tee jotain mukavaa hevosen kanssa. Kukaan ei jaksa tiukkapipoista ratsastustreeniä vuodesta toiseen saati pelkkää lanna lappoa, joten tee välillä jotain uutta ja kivaa hevosesi kanssa. Se voi olla esimerkiksi metsässä samoilu, kahlailu pöllyävässä lumessa, laukkailu sänkipellolla tai mitä tahansa mikä piristää teitä molempia. Jos olet luova ihminen, voit valokuvata hevostasi tai kirjoittaa siitä. Kaiken ei tarvitse olla aina niin vakavaa. Aikuiset heppailijat saisivat tässä suhteessa ottaa nykynuorisosta mallia. Hevosesta on muuhunkin, kuin tiukkaan kouluvääntöön nutturat niskassa :)

8) Hymyile. Ole iloinen. Piste.

9) Tartu tilaisuuksiin rohkeammin. Uusiin juttuihin suhtautuminen riippuu paljon persoonasta. Heppaihmisiä saatetaan pyytää toimihenkilöiksi, hoitajiksi, liikutusavuksi jne. Joskus uusi juttu saattaa tuntua liian vaikealta ja tottakai on okei kieltäytyäkin, mutta pohdi voisitko silti mennä. Jokainen meistä tekee kaikki jutut tässä elämässä joskus eka kertaa ja uudet haasteet opettavat ja kehittävät aina. Vaikka mokaisit, maailma ei siihen kaadu. Ota oppia sinulta kokeneemmilta ja kysy rohkeasti, jos et jotain tiedä.

Kiitos ratsastuksesta, sanoo Pulla tyytyväisellä ilmeellään :)
10) Pysähdy ja mieti mitä haluat. Mikä funktio hevosharrastuksellasi on? Onko se joka päiväinen pakkopulla vai ilon lähde? Hevostelu on kallista ja erittäin aikaa vievää, joten se ei kannata, jos se ei tunnu enää kivalta. En tarkoita, että jokaisella heppailijalla tulisi olla selkeä tavoite (esimerkiksi kisat), koska hyvä tavoite on myös mukava harrastus, josta tulee hyvä mieli. Pysähdy miettimään hetkeksi mitä haluat hevosten kanssa tehdä ja mikä merkitys niillä on sinulle. Kun tämä on selvää itsellesi, pystyt kehittämään hevostaitojasi niillä osa-alueilla, joihin pyrit.

Iloa uuteen viikkoon, toivottelee Essi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti