perjantai 3. toukokuuta 2019

Istuntaa kehittäviä venytyksiä ratsastajalle

Sanon usein ratsastajilleni tunnilla ja valmennuksissa, että lonkat auki, jalat alas, anna lantion joustaa. Ei ole yhtään liioiteltua sanoa, että rento ja hevosta mukaileva istunta on kaiken ratsastuksen perusta. Istunta määrittelee, kuinka hyvä ratsastaja olet ja se kehittyy vain ratsastamalla. On kuitenkin paljon harjoitteita joita voit tehdä ilman hevosta ja jotka kehittävät istuntaa ja helpottavat ratsastusta. Tässä postauksessa käydään venytysten kimppuun. Käy kuitenkin lukemassa ensin postaus istuntaharjoituksista, joita voit tehdä hevosen kanssa
https://elamaatallilla.blogspot.com/2019/02/istuntaharjoituksia.html

Hyvä istunta on itsenäinen eli se tarkoittaa sitä, että pysyt tasapainossa ja liikkumatta huolimatta siitä mitä allasi tapahtuu. Ratsastaja tarvitsee hyvää kehonhallintaa ja joustoa siihen, että pystyy mukautumaan hevosen liikkeisiin rennosti ja antamaan samalla apuja hevoselle. Jos ratsastaja ei pysty mukautumaan liikkeisiin ja hallitsemaan itseään niissä, hevonen ei liiku luonnollisesti eikä saa liikkeitä esiin ja vastustelee. Ulospäin hyvä istunta näyttää vaivattomalta vaikka todellisuudessa ratsastajan kaikki lihakset työskentelevät. Hyvä ratsastus on kokonaisvaltainen urheilusuoritus ja tämä ajattelu valitettavasti puuttuu osalta ratsastajista ja on heidän kehityksensä tiellä. Osa ratsastajista voi ajatella, että ei ole kiinnostunut muusta liikunnasta ja ummistaa silmänsä näiltä asioilta, mutta se on aika kiittämätöntä ajattelua hevosia kohtaan. Hevoset ansaitsevat tulla hyvin ratsastetuiksi ja jos sen eteen tekee jotain pientäkin kehon kunnon edistämistä niin se palkitsee kyllä tekijänsä.

Ratsastus vaatii ihmiskeholta liikkuvuutta, kropan joustoa ja voimaa. Hevosista ja ratsastuksesta tietämätön voi ajatella, että hevosen selässä tarvitsee vain istua tekemättä mitään. Se on totta, JOS haluaa matkustaa hevosella vain kenttää ympäri vaikuttamatta siihen. Todellinen ratsastus on kuitenkin ratsastajalta urheilusuoritus, joka tuntuu koko kehossa. Mikä tahansa urheilulaji toimii samoin. Jokainen voi kokeilla, mutta edistyäkseen ja oppiakseen lajikohtaiset taidot on keho laitettava likoon. Hyvä ratsastaja liikkuu muutenkin, kuin ratsastamalla. Mitä paremmassa kunnossa olet fyysisesti, sen helpompaa ratsastus on ja mukavampaa hevoselle. Ratsastajan tulee säännöllisesti treenata lihasvoimaa, mutta myös kehon vapaata liikkuvuutta ilman hevosta.

Ratsastuksessa osa ratsastajan lihaksista tukee kehoa olemaan paikallaan esimerkiksi keskivartalon lihakset ja useat jalkojen lihakset. Joustoa taas tarvitaan lantion alueella ja olka- ja kyynärpäissä. Tänään keskitytään ratsastajan lantion joustoon, joka oikein toimiessaan antaa vaikutelman siitä, että ratsastaja on ihan liikkumatta hevosen selässä vaikka todellisuudessa ratsastaja liikkuu koko ajan hevosen mukana. Ilman lantion liikkuvuutta ja joustoa, ratsastaja pomppii satulassa ja jäykistää hevosenkin liikkeet. Jäykistyessään hevonen alkaa vastustella ja siksi hyvä istunta on myös turvallisuustekijä.

Lantion liikkuvuutta voit kehittää seuraavilla venytyksillä

Istu koukussa olevan toisen jalkasi päällä ja venytä toinen jalka pitkälle taakse. Nojaa hieman eteenpäin kämmenet maassa edessäsi. Hengitä rauhallisesti ja laske kymmeneen. Tee toinen puoli samalla tavalla.


Istu risti-istuntaan ja tuo toinen jalka toisen jalan polven päälle. Nojaa hieman eteenpäin. Hengitä rauhallisesti ja laske taas kymmeneen. Tee toinen puoli samalla tavalla. Helpotetussa versiossa istu vain risti-istunnassa.



Polvistu maahan ja tuo toinen jalka eteen 90 asteen kulmaan. Kurkotu toiseen jalkaan kädellä ja toisella kädellä kattoa kohti. Purista pakaroita yhteen ja tuo kevyesti lantio eteen, kunnes tunnet venytyksen. Laske taas rauhallisesti kymmeneen ja muista toinen puoli. Helpotetussa versiossa pidä tukea esimerkiksi sohvasta.


Seuraava venytys avaa lantion tosi hyvin ja kuten huomaat kuvasta se ei ole minullekaan helppo. Aloita polvistumalla maahan ja tuo toinen jalka eteen. Vie sitten kämmenet eteen maahan ja suorista toinen jalka taakse pitkäksi. Tuo yläkehoa hieman alemmaksi, kunnes tunnet venytyksen sisäreisissä. Laske rauhallisesti kymmeneen ja tee toinen puoli. Helpotetussa versiossa voit pitää takana olevan jalan polven maassa.



Jatka äskeisestä liikkestä kääntämällä koukussa oleva jalka ulkosyrjälle ja työnnä hellästi kädellä polvesta jalkaa leveämmälle. Laske kymmeneen rauhallisesti hengitellen ja muista toinen puoli. Helpotetussa versiossa pidä takana olevan jalan polvi maassa ja ota tukea toisella kädellä esimerkiksi sohvasta.




Makaa selälläsi ja tuo jalat ylös polvet koukussa. Pudota molemmat jalat toiselle sivulle. Suorista päällimmäistä jalkaa niin että tunnet venytyksen koko jalan ulkosyrjällä. Laske taas rauhallisesti kymmeneen ja venytä toinen puoli myös. Helpotetussa versiossa päällimmäinen jalka voi jäädä myös koukkuun.



Liikkeet eivät ole ihan helppoja, koska ne vaativat joustoa ja tasapainoa, kuten ratsastuskin, mutta harjoittelemalla näitä usein keho alkaa antaa periksi. Ensi viikolla haastan jokaisen venyttelemään näillä ohjeilla useampana päivänä ennen ratsastusta, jotta tunneilla ja valmennuksissa voimme katsoa miten venyttely vaikuttaa istuntaan ja keskitymme harjoittelemaan joustavaa ja tasapainoista istuntaa. Nämä harjoitukset sopivat myös muille, kuin ratsastajille. Kehon liikkuvuudesta ja joustavuudesta kannattaa pitää huolta, mikäli haluaa pysyä vetreänä ja liikkumiskykyisenä ilman kipuja ja jännitystä.

Minun täytyy nyt harmikseni ilmoittaa, että joka sunnuntaiset ratsastuspostaukset jäävät ainakin toistaiseksi tauolle omien työ- ja opiskelukiireiden takia. Postauksia on ollut todella mukava tehdä, mutta tarvitsen aikaa koulutehtävien tekoon ja haluan panostaa niihin kaikkeni. Jatketaan kuitenkin kesän ajan harjoittelua hyvän perusratsastuksen parissa käytännössä tunneilla ja valmennuksissa. Aiemmissa ratsastuspostauksissakin on vielä paljon harjoittelemista, kertaamista ja mielessäni on variaatioita eri tehtävistä mitä teksteissä ei ole esiintynyt. Blogiin tulen tietenkin jatkossakin kirjoittamaan ratsastuksesta ja muusta elämästä, mutta en halua pitää tiettyä julkaisupäivää, joten postauksia tulee aina, kun on teille jotain mielenkiintoista jaettavaa. Toivottavasti pysyt mukana ja tykkäsit tämmöisestä vähän erilaisesta postauksesta!

Ihanaa lumettoman kevään odotusta kaikille ja mukavia venyttelyhetkiä!

Essi





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti